Wereldreis voorzitter Elisabeth

Elisabeth in Port Villa Vanuata 2018

Zoals jullie misschien wel weten is onze voorzitter Elisabeth bezig aan een wereldreis. Deels om tijd te nemen voor haar zelf, deels om te leren van andere culturen en eigen ervaringen te delen.
In dat kader heeft Elisabeth in Japan en Guam al de nodige judoclubs bezocht, kinderen geïnspireerd en zelf de nodige ervaringen opgedaan.
Momenteel verblijft ze op Vanuatu, een eiland in de Zuid-Pacifische oceaan. Het Vanuatu judoteam heeft al 2 keer aan de Olympische Spelen deelgenomen.
Op het eiland is het heel moeilijk om de sport professioneel van de grond te krijgen. Alle rollen (coaching, training, voorzitterschap) worden vrijwillig ingevuld en aangezien deze vrijwilligers hard moeten werken voor brood op de plank, blijft er niet veel tijd over voor het professioneel beoefenen van judo. Met passie voor de sport judo en het inzicht dat judo meer is dan alleen winnen proberen ze judo onder de bevolking te brengen.

Tijdens de trainingsstage van Sergei Aschwanden (brons Olympische Spelen 2008 -90kg) in Zwitserland, is Elisabeth in contact gekomen met Nazario Fiakaifonu. Deze geboren en getogen Vanuatuaan komt uit een zeer arme familie en heeft van huis uit geleerd dat studeren uitermate belangrijk is voor je toekomst. Bovendien heeft hij door judo te beoefenen belangrijke normen en waarden meegekregen waardoor hij momenteel een van de weinige lokale mensen is met een goedlopend bedrijf. In een land wat nog maar 30 jaar onafhankelijk is, worden de meeste ondernemingen gerund door expats (Australiërs, Nieuw-Zeelanders, Chinezen, Europeanen). In dezelfde functies verdienen de expats soms tot wel 5x meer dan de lokale bevolking. Daarnaast zijn het vooral de mannen die recht van spreken hebben en zijn de kansen voor mannen en vrouwen absoluut ongelijk. Maar verandering zit eraan te komen! Nazario en zijn vrouw zetten zich daar voor in.
Het artikel gaat verder onder de video

De ontmoeting met Nazario in Zwitserland inspireerde Elisabeth en zodoende besloot zij naar Vanuatu af te reizen. Eenmaal op Vanuatu leert ze de cultuur kennen, geeft ze judolessen, leert ze van anderen en deelt ze haar ervaringen op scholen over keuzes maken, studeren, sporten en angsten overwinnen. Geheel naar het idee van onze stichting gebruikt ze haar judoervaringen om kinderen te inspireren bij de moeilijke keuzes die ze moeten maken.

Afgelopen zaterdag gaf zij les in de tuin van de moeder van Joe Mahit. Hij heeft Vanuatu vertegenwoordigd tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro en geeft zelf ook les aan kinderen. Met geleende pakken, soms een sjaal als band, slechts rieten matten als tatami, leren zij de basisbeginselen van judo en vooral hoe ze met elkaar om kunnen gaan. Het was een fantastische dag zoals Elisabeth zelf heeft ervaren! Ook de Vanuatu Daily Post heeft het bezoek van Elisabeth opgemerkt en hier aandacht aan besteed.

Ook heeft zij de Franse school Colardeau bezocht. Elisabeth sprak hier met 14-jarige leerlingen over haar ervaringen met het maken van lastige keuzes. We hopen natuurlijk dat het van waarde is geweest voor deze kinderen en dat zij in de toekomst zullen strijden voor hun rechten op Vanuatu. Dat ze hun plichten nakomen wat betreft burgerschap en dat zij de toekomst voor de Vanuatuaanse bevolking verbeteren.

Volgende week is een van de thema’s gelijkheid voor mannen en vrouwen. Elisabeth zal dan meer vertellen over haar ervaringen als vrouw in de sport.

Vanuit Nederland wensen wij de Ni-Vanuatu (lokale bevolking Vanuatu) heel veel succes bij hun strijd voor rechtsgelijkheid. We wensen de vrouwen en organisaties die strijden voor gelijkheid van mannen en vrouwen eveneens veel succes!