Reisverslag Rio van 24-27 november

Van 24 tot 27 november was Elisabeth in Rio de Janeiro op uitnodiging van het NOC*NSF en het Nederlandse Consulaat. Deze 2 organisaties hebben namelijk op 27 november de ‘Legacy Day’ georganiseerd op GEO Santa Tereza met als doel het zichtbaar maken van het GEO project van het NOC*NSF aan hun partners. Deze kans liet Elisabeth niet onbenut om voor onze stichting judo2inspire en ons project GEO goes Dutch ook wat belangrijke bezoeken te brengen!

Inmiddels is Elisabeth alweer een week terug, maar wij wilden jullie toch niet onthouden van een leuk reisverslag met foto’s van haar bezoek aan GEO Pedra de Guaratiba, ontmoeting met GEO directrice Cristina Brum, ontmoeting met de deelnemers van GEO goes Dutch 2014 op het Nederlandse Consulaat en de ‘Legacy dag’ van het NOC*NSF en het Nederlandse Consulaat op GEO Santa Tereza.

Maandag 24 novemvolleybaltoernooir GEO pdGber kwam Elisabeth om 8:00 lokale tijd aan op het vliegveld van Rio de Janeiro. Alhier werd zij opgewacht door onze steun en toeverlaat in Rio, Mauricio Pinto! Founder van de GEO’s en coördinator van ons project GEO goes Dutch in Brazilië. Hij bracht Elisabeth naar Pedra de Guaratiba om daar de schoolleerlingen bij te staan bij hun sportdag met een tafeltennis en volleybal toernooi! Om meteen te beginnen met goede acclimatisatie heeft zij ook deelgenomen aan het gelegenheidsteam van de leraren. Dat was niet zo’n groot succes…..beter houdt Elisabeth het bij judo, veiliger voor haarzelf en de omgeving!

 

 

 

 

 

Kerstboom familie Tavares met Nederlandse kerstballenNa een volle dag, werd Elisabeth welkom geheten door haar tijdelijke gastgezin (maar voor 1 nachtje). Het gezin van Soraya Tavares, vriendin van de stichting en mede-coordinator van GEO goes Dutch in brazilie, had de Noordpool thuis opgezet! Ondanks de buitentemperatuur van 27 graden boven nul stond de kerstboom in vol ornaat, alsmede wat neosneeuw en kerststalletjes! Maar gelukkig was er nog een plekje over voor de 3 typisch Nederlandse kerstballen die Elisabeth als cadeau had meegenomen. Delfstblauwe kerstballen met een molen, klomp of boerinnetje. Na een heerlijk avondmaal met oa Braziliaanse kaas genuttigd op het balkon, was de dag voor Elisabeth eindelijk ten einde. vlnr: Elisabeth, Soraya, Dininho, Paola.

De volgende ochtend om 11:00 had ze een ontmoeting met de nieuwe directrice van de GEO scholen, Cristina Brum! Zij was heel enthousiast over het project GEO goes Dutch van onze stichting en wilde heel graag iets voor ons betekenen volgend jaar. Zij zal al haar kennis en kunde inschakelen om ons project te valideren zodat het jaarlijks in verbeterde versie gecontinueerd kan worden! Vanuit de stichting willen we graag meer exposure voor ons project naar de leerlingen van de GEO scholen toe. Dus als de deelnemers aan GEO goes Dutch 2015 volgend jaar terug keren naar huis, dan krijgen zij nog de opdracht om een mooi reisverslag te maken ter inspiratie van hun medestudenten!

 

Rafaela Silva, het grote voorbeeld voor jeugd uit de favela's. Als 'Kansarme' jongere groeide zij op in een van de favela's van Rio. Nu is zij wereldkampioen judo dankzij het schoolproject van Flavio Canto.
Rafaela Silva, het grote voorbeeld voor jeugd uit de favela’s. Als ‘Kansarme’ jongere groeide zij op in een van de favela’s van Rio. Nu is zij wereldkampioen judo dankzij het schoolproject van Flavio Canto.

Na haar ontmoeting met Cristina Brum, is Elisabeth doorgereisd naar de training van Rafael, student aan GEO Pedra de Guaratiba. Hijmet Rafael na de training traint op een van de locaties waar Flavio Canto, Olympisch medaillewinnaar in Beijing, zijn instituut gevestigd heeft. Het principe van zijn judoscholen is als volgt: alle favela kinderen die naar school gaan, mogen bij hem gratis judoles volgen. Een groot succes, want de eerste topper uit dit concept is al boven komen drijven! Wereldkampioen Rafaela Silva traint op dezelfde locatie als waar Rafael traint. Hoe veel meer inspiratie wil je opdoen! Elisabeth was dan ook erg verrast over het niveau van de judoka’s aldaar!

 

 

 

 

vlnr: Consul-Generaal Uijterlinde, Elisabeth, Dhr. A. Plieger, Dhr. M. Schijlen.
vlnr: Consul-Generaal Uijterlinde, Elisabeth, Dhr. A. Plieger, Dhr. M. Schijlen.

Op woensdag had Elisabeth een afspraak met Consul-Generaal Uijterlinde op het Nederlandse Consulaat. De stichting is zo blij met het

Boven vlnr: Consul-Generaal Uijterlinde, Elisabeth, Mauricio Pinto. Onder vlnr: Antonio, Natali, Thais, Daniel.
Boven vlnr: Consul-Generaal Uijterlinde, Elisabeth, Mauricio Pinto.
Onder vlnr: Antonio, Natali, Thais, Daniel.

enthousiasme en de steun van het NL consulaat en ook nu werd Elisabeth weer warm welkom geheten! Ze konden op het Consulaat niet wachten om te horen hoe ons project was verlopen en vooral hoe de GEO studenten de reis hebben ervaren! Nogmaals bedankt voor jullie support aan judo2inspire en het project GEO goes Dutch!

 

 

 

 

 

 

clinic Legacy Day NOC*NSF op GEO Santa TerezaOp naar de laatste dag van de reis, 27 november. Special day georganiseerd door het NOC*NSF en het Nederlandse Consulaat, met als doel het nauw onderhouden van contacten om zo de Legacy van de Olympische Spelen 2016 zo groot mogelijk te maken! Met deze dag werd een groot draagvlak gecreëerd voor continuering van sociale projecten in Rio. Voor het NOC*NSF heb ik een clinic gegeven op GEO Santa Tereza. Tijdens de clinic kwamen er contacten van Nederlandse Consulaat kijken hoe het GEO project van het NOC*NSF in elkaar zit en wat voor impact het heeft. Aansluitend werd een borrel georganiseerd in Hotel Santa Tereza om zo onder elkaar ervaringen uit te wisselen. Een zeer geslaagde dag!

 

 

afvalinzameling op GEO Santa Tereza

Bij aankomst op GEO Santa Tereza werd Elisabeth gewezen op het fantastische unieke project op de school. Zij zamelen namelijk oud papier en afval in om dit te recyclen! Kinderen uit de favela’s nemen afval mee uit hun omgeving naar school en daar wordt geld mee verdiend. Ze hebben zo’n 500 euro verdiend afgelopen jaar, en dat geld gaat direct naar het onderhouden van hun school! Super mooi project!

 

 

 

 

 

 

Al met al was het een mooie en productieve reis voor Elisabeth namens het team Judo2inspire. Hopelijk hebben jullie in Nederland ook een goede indruk gekregen van deze reis!

Groetjes, team Judo2inspire!