Ontstaan

Giving kids the opportunity to inspire the world!

Begin 2013 beëindigde Elisabeth Willeboordse haar succesvolle judo topsportcarrière. Na zich jaren gefocust te hebben op het hoogte haalbare op sportief gebied was het tijd geworden om te werken aan een maatschappelijke carrière. Op uitnodiging van het NOC*NSF zijn Elisabeth en Nick Peperkoorn (met enkele andere topsporters) dat jaar afgereisd naar Rio de Janeiro.  De topsporters gaven presentaties aan alle leerlingen over hun persoonlijke ontwikkeling, hun (Olympische) dromen, hun sportieve hoogte- en dieptepunten en de betekenis van de Olympische waarden (respect, vriendschap en excelleren) voor hun sportcarrière. Vervolgens gaven de sporters aan kleine groepen leerlingen een of meerdere clinics in hun tak van sport.

 

GEO betekent ‘Ginasio Experimental Olimpico’. Dat staat voor ‘Experimenteel Gymnasium met uitoefening van Olympische Sporten’. Op deze scholen krijgen kinderen / jongeren die wonen in één van de ‘Favela’s‘ onderwijs en sport aangeboden. Het doel is om deze kinderen / jongeren de mogelijkheid te geven de  juiste keuzes te maken. En te zorgen dat zij niet (moeten) kiezen voor criminaliteit.  Het NOC*NSF vond het belangrijk dat hier, in aanloop van de Olympisch Spelen die in 2016 hebben plaatsgevonden in Rio, ook aandacht voor zou zijn.
De ervaring met deze jongeren, de moeilijkheden die zij ervaren en het doorzettingsvermogen dat zij hebben laten zien raakten Elisabeth en Nick bijzonder. Dat maakte dat zij op 14 februari 2014 Stichting Judo2Inspire hebben opgericht. Met het idee een bijdrage te leveren om elk kind te stimuleren keuzes te maken die leiden tot goed burgerschap!

Het eerste wapenfeit is in oktober 2014 al gerealiseerd door middel van  het project GEO goes DUTCH! Vier Braziliaanse jongeren en hun (judo)leerkracht verblijven tien dagen in Nederland voor een judostage.