Blog: Blondie gaat naar de rivier #slot

Ik ben de familie van Letycia heel erg dankbaar dat ik dit heb mogen meemaken. Zij hebben goed voor mij gezorgd en zij hebben mij een onvergetelijke tijd bezorgd. De moeder van Letycia zag mij als haar eigen dochter en ik zag haar als mijn moeder.
Heel mooi dat je je op een of andere manier toch thuis gaat voelen in een andere familie.

Ik wilde het leven in Rio met mijn eigen ogen zien en niet alleen via foto’s of videogesprekken. Deze kans kreeg ik en daar ben ik dan ook dankbaar voor.  Bepaalde dingen in Rio zijn te vergelijken met dingen in Nederland, dan blijkt het wel dat er een groot verschil is. Andere dingen kan je niet eens met Nederland vergelijken. Voor mij was het heel erg wennen dat ik rond een uur al mijn warme maaltijd kreeg, want in Nederland eten we meestal rond zes uur onze warme maaltijd. Helemaal geen probleem, want dit normaal hier. Ook de straten en huizen verschillen met Nederland. In Rio kennen ze geen rijtjeshuizen zoals wij dat in Nederland kennen. Fietspaden heb ik alleen gezien langs het strand en sommige plekken in de stad, terwijl we in Nederland bijna overal fietspaden hebben. Favela’s hebben wij in Nederland niet, in Rio zie je ze van groot tot klein. In de rijke wijken van Rio zie je goed onderhouden vrijstaande huizen, dan hebben we de gewone wijken met huizen zoals Letycia heeft en dan hebben we arme wijken met de favela’s. In deze favela’s zijn geregeld schietpartijen tussen verschillende drugsbendes of tussen een drugsbende en de politie. Letycia en haar vriendinnen vertelden dat de schietpartijen gevaarlijk zijn, maar dat ze niet bang zijn.

Op de scholen in Nederland hebben we geen schooluniform, dat hebben ze wel in Rio. Iedereen ontvangt een t-shirt van de school en is verplicht deze te dragen. Over dit shirt mogen ze dan wel een trui, een vest of een jasje dragen. Ze mogen wel zelf kiezen welke broek ze dragen. De t-shirts zorgen ervoor dat kinderen niet gepest kunnen worden wegens de kleding die zij dragen omdat het bijvoorbeeld geen merkkleding is. Nu vertelde Letycia mij dat er af en toe toch nog gepest wordt, maar dan gaat het om de broeken die de kinderen dragen.

Ik kan terugblikken op een geweldige reis en heb geweldige mensen ontmoet! Thuis kan ik op mijn gemak nog door mijn foto’s bladeren en terug denmen aan deze super leuke tijd die ik heb gehad hier in Rio de Janeiro.

‘Blondie’ is weer in Nederland.
Het grote raadsel is natuurlijk waar de titel ‘Blondie gaat naar de rivier’ vandaan komt. Dat ga ik nu vertellen. Loura, mijn naam, vertaald uit het Portugees betekent ‘blond’. Dat werd dus al snel Blondie.
Waar ging Blondie naartoe? Juist ja, naar Rio de Janeiro. Als we Rio de Janeiro vertalen krijg je ‘Rivier van januari’. Zo werd het Blondie gaat naar de rivier.

Beijos,
Loura