Blog: Blondie gaat naar de rivier #5

Zaterdag 14 juli

Lekker uit kunnen slapen vandaag. We werden rond elf uur wakker. Aankleden, lekker eten en met de auto naar het busstation. In het busstation zijn ook mensen die allemaal snoep, koek en drinken proberen te verkopen, zodat ze iets van geld hebben om zelf eten te kopen. Dat gebeurt ook in de bus zelf of als auto’s staan te wachten voor de stoplichten. Samen met de nicht van Letycia, de broer van Letycia en zijn beste vriend hebben we de bus gepakt naar Barra Shoppingmall.

Het openbaar vervoer is heel anders hier. Er zijn hier verschillende bussen. De ene bus is duur en wordt dus maar weinig gebruikt. De andere bus is goedkoop en wordt door bijna iedereen gebruikt. Deze bussen zijn heel erg vol en meestal heb je een staanplaats in de bus. Eigenlijk is de goedkope bus nog te duur omdat het heel slecht wordt onderhouden.
Barra Shoppingmall is het grootste winkelcentrum van Brazilië en de op een na grootste van Latijns Amerika. Onder één dak zitten meer dan zeshonderd winkels en eetgelegenheden en zelfs een gamehal.

We waren op zoek naar een Burger King om even iets te eten, maar die konden we niet vinden. Letycia had het geniale idee dat ik het in het Engels ging vragen aan een man van de security. Deze man kon geen Engels verstaan en iedereen moest lachen. Vervolgens vroeg Letycia het in het Portugees en zo konden we toch naar de Burger King. Bij de Burger King ging ik weer in het Engels bestellen, maar ook de jongen die de bestelling op moest nemen verstond geen Engels. Letycia vertaalde mijn bestelling en zo had ik toch mijn eten.

Er wonen hier heel veel mensen die geen Engels spreken of kunnen verstaan, dat maakt het voor toeristen vaak best lastig om zich verstaanbaar te maken. Toen we klaar waren met eten kwamen er twee vrienden en vriendin van Letycia naar ons toe. Met hen zijn we ook door het winkelcentrum gelopen. Ze wilden heel graag dat ik Mate com Limão ging drinken. Dit is een soort van thee met citroensmaak. Hele aparte smaak, maar het was wel lekker. Daarna hebben we afscheid genomen van de vrienden van Letycia en zijn we naar buiten gegaan.

Buiten heeft de nicht van Letycia een taxi geregeld. Wij waren met z’n vijven en dan nog de taxichauffeur, dus zaten we weer met z’n zessen in een auto. Onderweg stond de politie auto’s te controleren. Dan moet er in de auto een lichtje aangezet worden zodat de politie kan zien of alles in orde is. Als het niet in orde is haalt de politie de auto naar de kant. De taxichauffeur had het licht niet aangezet, omdat we met te veel in de auto zaten. De politieagent keek heel moeilijk toen wij voorbij reden, maar gelukkig werden we niet langs de kant gehaald. De taxichauffeur zette ons voor het huis af en zo was er een einde gekomen aan deze super leuke dag.

Beijos,
Loura