Blog: Blondie gaat naar de rivier #1

Letycia & Loura

Ik ben Loura Noordam en ik ben zeventien jaar oud. Momenteel zit ik in mijn examenjaar op de havo. In 2014 heb ik meegedaan aan het toernooi van Judo2Inspire, waar ik na vijf partijen kampioen werd. Later zag ik een stukje langs komen op de Facebookpagina van stichting Judo2Inspire.

Er werden nog gastgezinnen gezocht voor de judoka’s uit Brazilië voor de GEO goes DUTCH editie van 2015. Het leek mij een hele leuke ervaring om een gastgezin te zijn dus hebben wij ons aangemeld. Uiteindelijk werden wij het gastgezin voor Rayline Souza.

Voor de Braziliaanse judoka’s is het een hele leuke en mooie kans om een paar dagen een kijkje te nemen in een Nederlands gezin. We hebben een onvergetelijke tijd gehad. We zijn onder andere naar Madurodam en Amsterdam geweest. Verder hebben wij onze dagelijkse dingen gedaan, zoals het bezoeken van de supermarkt en de traditionele weekmarkt. Ook hebben wij een kijkje genomen in een bloemenkwekerij. Het leukste was natuurlijk om samen te trainen, zowel tijdens de clinics van de topjudoka’s op Papendal en Nieuwegein als op mijn eigen club.

Frank de Wit vs Loura Noordam

Afgelopen jaar (2017) was er weer een leuke groep Braziliaanse judoka’s in Nederland. Ik ben met hen in contact gekomen tijdens de clinic van Frank de Wit op Papendal. Met een van de meiden had ik direct een klik. Dit was Letycia.
Met haar heb ik dagelijks contact via WhatsApp.
We bellen elkaar ongeveer drie keer per week. Ondertussen kan ik al een paar woorden Portugees spreken en zij kan al een aantal woorden Nederlands.

Komende zomervakantie ga ik naar Rio de Janeiro om zelf te ervaren hoe het leven in Rio de Janeiro is. Ik zal op donderdag 12 juli naar Brazilië vliegen en ik zal maandag 30 juli terug zijn in Nederland. Tijdens mijn verblijf in Rio zal ik een blog bijhouden van wat ik daar allemaal meemaak.
Ik kijk er heel erg naar uit om Letycia weer te zien en haar familie te ontmoeten. Om ook het gewone gezinsleven daar mee te maken, net zoals dat zij bij ons deden, zal ik bij Letycia en haar familie logeren.

Ik verwacht dat er grote cultuurverschillen zijn. Taal is een groot verschil. In Nederland is het normaal dat we Engels leren, maar in Brazilië is dit anders. Daar is Engels geen standaard vak op school, maar het is een extra cursus die apart betaald moet worden. Jullie begrijpen dus dat niet iedereen dat kan doen. Het is heel mooi dat ze, na een bezoek aan Nederland, inzien dat Engels van groot belang is om te kunnen communiceren als ze buiten Brazilië zijn. Jhennifer, zij was in 2015 in Nederland, wil zelf lerares Engels worden. Mooi dat zij deze motivativatie heeft gekregen door het bezoek aan Nederland, dat mogelijk gemaakt is door de stichting Judo2Inspire.

Verder hoop ik dat ik ook andere judoka’s van eerdere edities van GEO goes DUTCH kan ontmoeten.

Beijos Loura

Eén gedachte over “Blog: Blondie gaat naar de rivier #1”

Reacties zijn gesloten.